Daržinis dašis (Satureja hortensis)

Daržinis dašis (lot. Satureja hortensis) - tai populiarus, vienmetis prieskoninis augalas. Vertinamas dėl savo stipraus, pipirus primenančio aromato. Skonis aštresnis ir stipresnis nei kalninio dašio....

  • Aukštis / Plotis: 30-50 cm / 20-30 cm
  • Žydėjimo laikas: Liepa, Rugpjūtis, Rugsėjis
  • Atsparumo zona: Auginamas kaip vienmetis
  • Vieta: Būtina saulėta, šilta vieta.
  • Dirvožemis: Lengva, puri, laidi vandeniui, derlinga, neutralaus arba silpnai kalkingo pH dirva.
  • Priežiūros lygis: Lengva

Augalo priežiūra

Daržinis dašis (lot. Satureja hortensis) - tai populiarus, vienmetis prieskoninis augalas. Vertinamas dėl savo stipraus, pipirus primenančio aromato. Skonis aštresnis ir stipresnis nei kalninio dašio. Tai nepakeičiamas prieskonis ankštinių patiekalams (pupelėms, žirniams), taip pat tinka mėsai, sriuboms. Auga greitai, formuoja statų, šakotą kerelį.

Auginamas iš sėklų. Sėklos sėjamos pavasarį, balandžio pabaigoje - gegužės mėnesį, tiesiai į dirvą, negiliai (0,5-1 cm), kai dirva jau įšilusi. Sudygsta per 12-15 dienų. Galima sėti ir daigais, bet puikiai auga sėjamas tiesiai į lysvę.

Kaip vienmetis augalas, nėra persodinamas.

Tręšti nebūtina. Jei dirva labai skurdi, vegetacijos pradžioje galima patręšti universaliomis organinėmis trąšomis. Per didelis trąšų kiekis silpnina aromatą.

Derlius nuimamas reguliariai. Pjaunamos 10-15 cm ilgio viršūnėlės žydėjimo pradžioje. Reguliarus kirpimas skatina augalą šakotis ir auginti daugiau lapų. Džiovinimui pjaunama žydėjimo metu.

Tai vienmetis, šalčiui jautrus augalas, kuris žūsta nuo pirmųjų stipresnių šalnų. Prieš šalnas nupjaunamas visas likęs derlius.

Laistoma saikingai. Dirva turi būti drėgnoka, bet ne šlapia. Geriau pakenčia trumpalaikę sausrą nei užmirkimą.

Dauginamas sėklomis. Galima leisti keliems augalams subrandinti sėklas ir pasisėti patiems.

Labai atsparus ligoms ir kenkėjams.

Dašio sėklų pavasarį galima įsigyti visose sėklų parduotuvėse, prekybos centruose.

Dėl stipraus skonio ir aromato dar vadinamas "pipirine žole".

Meniu