Jurginas dekoratyvinis 'Café au Lait' (Dahlia 'Café au Lait')
'Café au Lait' - tai viena populiariausių ir madingiausių pasaulyje "dinner plate" (pietų lėkštės) tipo jurginų. Pasižymi milžiniškais (iki 25 cm skersmens), pilnaviduriais žiedais. Spalva subtili ir...
- Aukštis / Plotis: 100-120 cm / 60-70 cm
- Žydėjimo laikas: Liepa, Rugpjūtis, Rugsėjis
- Atsparumo zona: 9-11 (gumbai kasami žiemai)
- Vieta: Būtina saulėta, nuo vėjų apsaugota vieta.
- Dirvožemis: Būtina derlinga, puri, laidi vandeniui, neutralaus pH (6.5-7.0) dirva.
- Priežiūros lygis: Vidutinė
Augalo priežiūra
'Café au Lait' - tai viena populiariausių ir madingiausių pasaulyje "dinner plate" (pietų lėkštės) tipo jurginų. Pasižymi milžiniškais (iki 25 cm skersmens), pilnaviduriais žiedais. Spalva subtili ir kintanti - nuo kreminės baltos iki švelnios persikų ir kavos su pienu spalvos. Labai populiarus vestuvinėje floristikoje.
Gumbai sodinami gegužės mėnesį, kai praeina šalnų pavojus. Sodinama 10-15 cm gyliu. Būtina iškart įsmeigti tvirtą atramą.
Nėra persodinami sezono metu. Gumbai kasami ir laikomi per žiemą.
Tręšiama reguliariai, kas 3-4 savaites, nuo birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos, trąšomis su mažu azoto ir dideliu fosforo bei kalio kiekiu.
- Nugnybimas - kai jaunas augalas pasiekia 30-40 cm aukštį, nugnybiama jo viršūnė.
- Žiedų šalinimas - reguliarus nužydėjusių žiedų šalinimas yra būtinas.
Būtina iškasti ir laikyti per žiemą. Po pirmųjų šalnų nupjaunami stiebai, gumbai iškasami, apdžiovinami ir laikomi dėžėse su durpėmis vėsioje (3-8°C) patalpoje.
Reikalingas gausus ir reguliarus laistymas, ypač karštomis dienomis.
Dauginama dalijant gumbus pavasarį.
Gali sirgti miltlige. Jaunus ūglius pavasarį gali pažeisti šliužai.
Labai populiari veislė, gumbų pavasarį galima įsigyti specializuotose parduotuvėse ir internetu.
Dėl milžiniškų žiedų yra būtinos tvirtos atramos.