Nėra nuotraukos

Agapantas (Agapanthus)

Agapantas (lot. Agapanthus), dar vadinamas Afrikos lelija, yra iš Pietų Afrikos kilęs augalas. Vertinamas dėl savo įspūdingų, didelių, rutulio formos žiedynų, susidedančių iš daugybės mėlynų arba balt...

  • Aukštis / Plotis: 60-120 cm / 40-60 cm
  • Žydėjimo laikas: Liepa, Rugpjūtis, Rugsėjis
  • Atsparumo zona: 8-11 (Lietuvoje auginamas vazone)
  • Vieta: Vasarą - pati saulėčiausia vieta lauke. Žiemą - labai šviesi ir vėsi (5-10°C) patalpa.
  • Dirvožemis: Nereiklus, geriausiai auga purioje, laidžioje, vidutinio derlingumo žemėje. Tinka universali žemė kambariniams augalams. Būtinas geras drenažas.
  • Priežiūros lygis: Vidutinė

Augalo priežiūra

Agapantas (lot. Agapanthus), dar vadinamas Afrikos lelija, yra iš Pietų Afrikos kilęs augalas. Vertinamas dėl savo įspūdingų, didelių, rutulio formos žiedynų, susidedančių iš daugybės mėlynų arba baltų, trimito formos žiedų. Žiedynai iškyla ant aukštų, tvirtų stiebų vasarą. Lapai ilgi, siauri, sudaro tankų kerą. Lietuvoje auginamas kaip konteinerinis augalas.

Šakniagumbiai sodinami pavasarį į vazoną. Svarbu parinkti vazoną, kuriame šaknims būtų ankšta - tai skatina gausesnį žydėjimą.

Persodinamas retai, kas 3-4 metus, pavasarį, kai augalas nebetelpa vazone.

Tręšiama intensyviai aktyvaus augimo ir žydėjimo metu, kas 2 savaites, trąšomis žydintiems augalams su dideliu kalio kiekiu.

Nukerpami peržydėję žiedynstiebiai.

Būtina pernešti į patalpą prieš pirmąsias šalnas. Žiemoja šviesioje, vėsioje (5-10°C) patalpoje. Laistoma labai retai, tik tiek, kad neišdžiūtų šaknys. Lapus metančios rūšys gali žiemoti ir tamsoje.

Vasarą laistoma gausiai, leidžiant žemės paviršiui tarp laistymų išdžiūti. Žiemą laistoma labai saikingai.

Dauginamas dalijant kerą persodinimo metu pavasarį.

Didžiausias pavojus - puvinys dėl perlaistymo žiemą.

Augalų arba šakniagumbių galima įsigyti specializuotuose medelynuose, sodo centruose.

Nežydi? - dažniausios priežastys yra per didelis vazonas, šviesos trūkumas vasarą arba netinkamas (per šiltas) žiemojimas.

Meniu