Raudonasis pipiras (čili), Kajeno paprika
Raudonasis pipiras, dažniausiai vadinamas Kajeno paprika (lot. Capsicum annuum), yra auginamas dėl savo aštrių vaisių. Vaisiai ilgi, ploni, prinokę - ryškiai raudoni. Išdžiovinti ir sumalti naudojami...
- Aukštis / Plotis: 60-90 cm / 40-50 cm
- Žydėjimo laikas: Liepa, Rugpjūtis, Rugsėjis
- Atsparumo zona: Auginamas kaip vienmetis
- Vieta: Būtina saulėta, labai šilta, nuo vėjų apsaugota vieta. Geriausiai auga šiltnamyje.
- Dirvožemis: Derlingas, purus, laidus vandeniui, neutralaus pH (6.5-7.0) priemolis.
- Priežiūros lygis: Vidutinė
Augalo priežiūra
Raudonasis pipiras, dažniausiai vadinamas Kajeno paprika (lot. Capsicum annuum), yra auginamas dėl savo aštrių vaisių. Vaisiai ilgi, ploni, prinokę - ryškiai raudoni. Išdžiovinti ir sumalti naudojami kaip aštrus prieskonis. Tai vienmetis, šilumamėgis augalas, kuriam reikia ilgos ir karštos vasaros.
Auginama iš daigų.
- Sėja daigams - sėklos sėjamos vasario pabaigoje - kovo mėn. į daigyklas patalpoje.
- Sodinimas į šiltnamį - daigai sodinami gegužės mėnesį.
Kaip vienmetis augalas, nėra persodinamas.
Tręšiama reguliariai, kas 10-14 dienų, nuo vaisių mezgimo pradžios, trąšomis paprikoms arba pomidorams.
Genėti nebūtina. Galima pašalinti apatinius lapus geresnei ventiliacijai.
Po derliaus nuėmimo augalų liekanos pašalinamos.
Reikalingas gausus ir reguliarus laistymas šiltu vandeniu. Nepakenčia perdžiūvimo.
Dauginama sėklomis.
Šiltnamyje gali pulti amarai, baltasparniai, voratinklinė erkė.
Sėklų galima įsigyti visose sėklų parduotuvėse.
Aštrumas priklauso nuo veislės ir auginimo sąlygų. Dirbant su aštriaisiais pipirais, rekomenduojama mūvėti pirštines.